‘Theater Amsterdam’ in de Houthavens

Persbericht: Amsterdam, woensdag 16 oktober 2013

Nieuw theater in de hoofdstad heet Theater Amsterdam. Speciaal gebouwd in de Houthavens voor theatervoorstelling over Anne Frank.

Vanochtend onthulde Carolien Gehrels, locoburgemeester van Amsterdam & Wethouder van Cultuur en Economische zaken, samen met Kees Abrahams en Robin de Levita de naam en de locatie van het nieuwe theater dat gebouwd wordt voor ANNE. Het nieuwe theater heet Theater Amsterdam.

ANNE is geschreven door Jessica Durlacher en Leon de Winter op initiatief van het Anne Frank Fonds Basel. Het project wordt gerealiseerd door Imagine Nation, het internationale mediabedrijf van Kees Abrahams en Robin de Levita. De theatervoorstelling wordt geproduceerd in samenwerking met het Nationale Toneel. Theu Boermans heeft het artistiek leiderschap vanuit zijn functie als creatief directeur van het Nationale Toneel.

Theater Amsterdam
De wereldpremière van ANNE in april 2014 is tegelijk de officiële opening van Theater Amsterdam. Het theater, dat ontworpen is door Dick Venema, wordt momenteel speciaal voor ANNE gebouwd in het Houthaven gebied, aan de westzijde van Amsterdam.

CEO Kees
Abrahams: “Het is vanzelfsprekend dat ANNE wordt opgevoerd in Amsterdam. Het is onze gezamenlijke ambitie om een theater te bouwen waar we langdurig kunnen spelen en een unieke theaterervaring kunnen creëren.”

Carolien Gehrels
“Dit is een heel mooi moment voor Amsterdam. Als we over 100 jaar terugkijken op Amsterdam dan zijn er een paar iconen die impact hebben gehad: Vincent van Gogh,
Rembrandt en zeker ook Anne Frank. Het theater is een geweldig en nieuw initiatief van Kees Abrahams en Robin de Levita voor een stad die steeds groter wordt.”

Anne Frank Fonds in Basel
Het door Otto Frank opgerichte Anne Frank Fonds Basel ontwikkelt vele initiatieven om het verhaal van Anne Frank onder de aandacht te brengen bij nieuwe generaties. Jessica Durlacher en Leon de Winter schreven op verzoek van het Fonds een nieuw stuk over haar leven. De voorstelling is gebaseerd op zowel oud als nieuw materiaal, op zowel het dagboek zelf als ook op Annes biografie, en met een geheel eigen interpretatie.

Yves Kugelmann van het Anne Frank Fonds: “This play is an initiative of the Anne Frank Fonds Basel founded by Otto Frank 1963. The purpose of the foundation is to promote charitable works and to play a social and cultural role in the spirit of Anne Frank. ANNE is one of the initiatives to continue to tell the story of Anne Frank to new generations. ANNE will show the famous story of Anne Frank in a completely new way, allowing today’s
generations to experience and understand this important work.”

Jessica Durlacher: “In ANNE vertellen we het verhaal van Anne Frank opnieuw maar nu in zijn volle breedte – zowel het verhaal van een meisje dat zich ontwikkelde tot vrouw in de laboratoriumsituatie die de onderduiktijd was, als dat van een getalenteerd schrijfster die zichzelf en haar situatie in levensgevaarlijke omstandigheden eenvoudigweg móést proberen te begrijpen en analyseren…”

Leon de Winter: “We hopen dat deze theatervoorstelling Anne Frank zo authentiek mogelijk laat zien. Ze was een enorm talent. Toen ze vijftien werd, was ze al een groot schrijfster. Ze schreef zichzelf de volwassenheid in. Een van de dingen die ons het meest bezighielden was hoe we deze ontwikkeling in het spel tot uiting konden brengen.”

Het Fonds heeft Robin de Levita, producer en partner van Imagine Nation, gevraagd ANNE te produceren. Robin de Levita: “Het is een eervolle uitdaging om een nieuwe voorstelling te maken over dit belangrijke legendarische verhaal. Het is onze ambitie om een integere doch monumentale productie te maken die bij zal dragen Anne levend te houden in collectieve geheugen van alle generaties wereldwijd.”

De creatieve aanpak ligt bij Theu Boermans: “Ik was erg onder de indruk van het script van Jessica Durlacher en Leon de Winter. Het is een hele nieuwe bewerking van het dagboek
geworden, waarbij de nadruk ligt dat we met Anne niet alleen een opgroeiend meisje hebben verloren, maar ook een talentvolle schrijfster in wording. Anne is een nationaal icoon en wij zijn het Nationale Toneel en heel trots dat we aan dit kunnen meewerken.”

Klik hier voor meer informatie.

Heren2

Interesse? Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.
Bel ons op +31 20 61 89 365 of +5999 787 7200